Deveti pred jubilarni festival ritma, bubnjeva i perkusija, Drum Dum Fest organizovao je sproveo konkurs „Objektivom kroz muziku Vol.2“ nakon čega je održana i istoimena izložba prilikom predfestvalske večeri, a koja je pokazala da interesovanje za koncertnom fotografijom ne jenjava, što je i dodatna potvrda potrebe za muzikom. Pohvaljeni radovi sledećih autora: Igor Generalović (Kosovska Mitrovica), Nevena Marković (Zemun) i Nemanja Đorđević (Vranje). Takođe,  pohvalu za kreativan pristup dobila je Mila Teokarević iz Leskovca.Treće mesto pripalo je, Milici Cvetković (Beograd), drugo mesto osvojila je Jovana Milovanović Skullcheez (Beograd), dok je za autora najbolje fotografije na Drum Dum Festu 009 proglašen Zoran Mojsin iz Bora, a ovom prilikom ih predstavljamo.

Zoran Mojsin

Zoran Mojsin, EFIAP, je rođen u Titovom Užicu 1971. godine, a od 1980. godine živi i radi u Boru. Godine 2005. počinje ozbiljnije da se bavi fotografijom. U fotografiji se posebno interesuje za rok fotografiju, studijski akt, noćnu i astro fotografiju.

Foto: Zoran Mojsin, I MESTO

Učestvovao je na mnogim grupnim međunarodnim izložbama (Kina, Argentina, Francuska, SAD, Vijetnam, Hong Kong, Kipar, Švedska, Slovenija, Engleska, Rumunija, Indonezija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Tajvan, itd…) kao i na domaćim izložbama. Samostalnu izložbu fotografija “Line and Shadow” imao je u Boru 2012. godine u bioskopu “Zvezda”, 2014. godine u muzeju “Rudarstva i Metalurgije“ u Boru samostalnu izložbu 3 autora “Rock Momenti“, a iste godine kolektivnu izložbu više autora “Rock Momenti i prijatelji 2014“ u Beogradu u Domu omladine. 2015. godine u galeriju “Radul begov konak“ u Zaječaru samostalnu izložbu 3 autora “Rock Momenti 2“, a iste godine kolektivnu izložbu više autora “Rock Momenti 2 I prijatelji 2015“ u galeriji SKC-a u Beogradu.

Jovana_Milovanovic Skullcheez

Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja za fotografiju, 2010. godine dobija zvanje AFIAP (Artiste FIAP), a 2012. i titulu EFIAP (Excellence FIAP). U cilju prezentacije svetske fotografije u Boru pokreće dve izložbe fotografija, 2008. godine izložbu „Bor“, a 2010. „Čovek i rad“ koje imaju najveće svetske patronate FIAP, PSA, UPI, ISF i FSS . Osnivač je i predsednik foto kluba Bor i član upravnog odbora Foto Saveza Srbije.

Foto_Jovana Milovanovic (Skullcheez), II MESTO

Jovana Milovanović (Skullcheez), je više puta prvonagrađjeni koncertni fotograf i najmlađji učesnik izložbe „50 god. koncertne rock fotografije u Srbiji“. Najaktivnije fotografsko prisustvo na domaćoj muzičkoj sceni imala je u periodu od 2012te do 2015te kada je fotografisala za lokalne portale i magazine, poput Nocturne Magazina, Urban Bug Magazina, Metal Srbije, Politikinog Zabavnika. Od 2018. sarađuje sa Američkim muzičkim portalom Music Existence.
Završila je VŠSS Beogradsku Politehniku, smer graficki dizajn, sa završnim radom iz fotografije pod nazivom „Fotografija i muzika“. Do sada je osvojila pet nagrada iz muzičke fotografije,od kojih su tri prva mesta.  Svoje radove izlagala je i u kolektivnim izložbama Foto saveza Srbije i Međunarodnog salona fotografije. Sa svojim radovima iz koncertne fotografije izlagala je na 13 grupnih i dve samostalne izložbe.

Milica Cvetkovic

Foto: Milica Cvetkovic, III MESTO

Milica Cvetković, je snimatelj, fotograf i student kamere na FDU. Od 2015. godine fotografiše za nekoliko domaćih muzičkih portala i autor je brojnih muzičkih alternativnih spotova, a ona kaže:
„Za mene je koncertna fotografija prva ljubav. Prvi aparat sam kupila s namerom da zabeležim „pravi” trenutak na sceni, dok usputno uživam u svakoj svirci. Postoji nešto duboko u emociji koja nastaje u odnosu publike i izvođača, taj trenutak je ključan. Borimo se u haotičnosti, i tu smo da taj trenutak osetimo, zabeležimo i prenesemo.” Direktor fotografije na mnogobrojnim kratkim igranim i dokumentarnih filmovima. Učesnica više grupnih izložbi, nekoliko nagrada za koncertnu fotografiju. Izložba ’’e/motion’’, Belgrade Photo Month. Između ostalog, radila je na sledećim muzičkim spotovima: 2018- DP, režija, montaža, organizacija, postproduckija SCALAMERIYA ’’ Piercing Through An Armored Heart’’, 2018- DP, ANA AVRAMOV ’’Autumn Thrills’’, 2018- DP režija, montaža, postprodukcija HARLEKIN ’’Potreban’’, 2018 – DP, režija, organizacija, postprodukcija MKDSL “Mikrotonali”, 2017-DP,postprodukcija SONJASAJZOR “Heartbroken”, 2017- DP, režija, montaža, postprodukcija BOJANA VUNTURIŠEVIĆ “Vetar u kosi”, 2017 – DP, režija, montaža, organizacija, postprodukcija, HARLEKIN “Carina”, 2017 – DP, BOJANA VUNTURIŠEVIĆ “Noćni program”, 2016 – DP, BUČ KESIDI “Stani, stani.

Nevena (Isidora) Marković, rođena je 1985. godine u Beogradu. Baveći se slikarstvom uz oca, ljubav prema fotoaparatu, trenucima i samoj fotografiji nikad nije bila skrivena. Fotoaparat joj postaje jedino oruđe za pisanje životnih priča. Imala je jednu samostalnu izlozbu ,pored koje je ucestvovala na vise grupnih kod nas i u svetu.

Igor Generalović, rođen u Kosovskoj Mitrovici, 1993. godine živi i radi u Beogradu. Fotografijom se bavi od 2013. Njegova fotografija jedna je od pohvaljenig na Drum Dum Festu 009, odnosno izložbi „Objektivom kroz muziku Vol.2“. Podsetimo da su fotografije ocenjivane od strane priznatih imena Foto kluba Leskovac.

Nemanja Đorđević rođen je 1985. godine u Vranju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu 2009. godine. Fotografijom se bavi od 2000. godine. Član je foto kluba FON u Nišu i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Pored socijalne i lajf fotografije posebno ga privlači i rok fotografija, kojom se intenzivno bavi od 2005. godine. Od 2008. radi kao foto-reporter (fotograf i novinar) muzičkog web magazina „Balkanrock“ gde je i urednik, kao i hrvatskog „SoundGuardian“.

Nemanja Đorđević

Jedan je najaktivnijih rok fotografa na Balkanu. sarađuje sa mnogim medijima u Srbiji i regionu. Učestvovao je na mnogim grupnim izložbama fotografija i pored toga broji preko 30 samostalnih postavki. 2009. godine od EXIT-ovog foto tima dobija nagradu za najbolju fotografiju festivala. 2012. sa bendom Block Out i svojom postavkom radova „Raskorak“ obilazi obilazi Srbiju. U novembru 2013. godine dobija nagradu za najbolju koncertnu fotografiju, Kancelarija za mlade Subotica. U maju 2015. drži dvodnevnu radionicu umetničke fotografije u Vranju. Iste godine organizuje postavku rok fotografija „Senke Zvuka“ koju je predstavio u Beogradu, ali i u Banja Luci u sklopu muzičkog festivala Demofest sa kojom je otvarao festival. 2016. godine postavkom „Nebeska tema“ u čast Vladi Divljanu samostalnom izložbom obilazi Vranje, Pirot i Niš. Takođe, kao fotograf na setu, aktivno učestvuje u projektu snimanja istoimenog dokumentarca o Vladi Divljanu. Iste godine, svoje radove izlaže na Festivalu srpskog podzemlja u Domu omladine Beograda, kao i na novosadskom EXIT festivalu.

Uz odobrenje i zajedno sa američkim sastavom Wovenhand organizuje postavku rok fotografija „Iskrenost“ inspirisanu istoimenim bendom u Domu omladine Beograda 2017. godine. Krajem iste godine među renomiranimfotografima iz zemlje učestvuje u sveobuhvatnom projektu „50 godina koncertne rok fotografije uSrbiji.“ U martu 2018. zajedno sa Anamarijom Vartabedijan i Stanislavom Milojkovićem nastupa na manifestaciji “Belgrade Photo Month” organizovanjem izložbe fotografija “Rock Momenti”.Krajem iste godine u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju predstavlja svoju aktuelnu postavku „Senke zvuka“. Radi kao fotograf i videograf na projektima Turističke organizacije Beograda. Od nedavno se bavi i snimanjem video spotova i video produkcijom. Oficijelni je fotograf raznih kulturnih manifestacija, festivala i koncerata.

 

Mila Teokarević

Mila Teokarević rođena je 3. maja 1996. godine u Leskovcu. Student je druge godine ,,Fakulteta Umetnosti“ u Nišu, odsek grafički dizajn. Završila je srednju školu ,,Gimnaziju” u Leskovcu, drustveno-jezički smer. Bavi se slikarstvom, grafikom,grafičkim dizajnom, fotografijom, kaligrafijom i ilustracijom.
Učesnik je ovogodišnjeg  festivala ,,Dev9t” u Beogradu,  sa slikom ,,Metamorfoza”, održanog od 14-22.juna. U periodu od  4-9. juna 2019. godine učestvovala je na likovnoj koloniji ,,Pinna” održanoj na Vlasinskom jezeru. Tema radova bila je ,,Čudni svetovi”. Na ,,Pozitivnom uličnom festivalu’’ u Nišu  31.maja 2019. godine imala je performans u kome je slikala sliku na samom festivalu, i izlagala svoje fotografije. Finalista je Refoto portala za najbolju fotografiju na temu ,,Ženstvenost’ fotografijom ,,Dodir“. Izložba je trajala od 29. Marta do 3. Aprila 2019. godine u galeriji ,,Pro3or” u Beogradu. Izlagala je seriju fotografija ,,Introspekcija“ sa koleginicom Kristinom Đurđević, u periodu od  24-31. marta 2019. godine u kafiću ,,Dnevna soba“ u Nišu. Volontirala je kao fotograf ,,Press-a“ na Nišvill-u, muzickom festivalu, 2018.godine. Učestvovala je u snimanju dokumentarnog filma ,,Vrapci i deteline“ 2018.godine, na projektu Aleksandra Teokarevića, za ,,Fakultet Dramskih Umetnosti“ u Beogradu.

Organizatori Drum Dum Festa 009 se i ovom prilikom zahvaljuje na interesovanju i divnim fotografijama. U nastavku možete pogledati još radova koji su pristigli na naš Konkurs, kao i fotografije sa otvranja izložbe.  Podsećamo da su prijatelji festivala su: Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Leskovac, Leskovački kulturni centar, Kancelarija za mlade grada Leskovca,Tahal Group, R line sticks.