Marko Djordjevic i Sveti

Marko Djordjevic i Sveti

Marko Đorđević

Magazin „Modern Drummer“ nazvao je Marka Đorđevića „bubnjar svetske klase i pravi inovator“. On iza sebe ima 50 studijskih albuma i preko 1000 nastupa.

Hal Crook, Matt Garrison, Bill Frisell, Aaron Goldberg, Eric Lewis, Wayne Krantz, Lionel Loueke, Chris McDermott, Clarence Spady, Jacques Schwartz-Bart, Jonah Smith and Gary Willis su samo neka od imena sa kojima je sarađivao, posle završetka svojih studija na „Berklee“ koledžu, na kome sada i predaje. Sarađivao je i sa Michael Henderson-om, bivšim basistom Miles Davis-a, a Lionel Loueke, dugogodišnji član grupe Herbie Hancock-a, je za njega rekao:“Marko je jedan od najboljih bubnjara. Ima neverovatnu tehniku i muzički um. Obožavam da sviram s njim zbog njegove kreativnosti i jedinstvenosti.“

Markov projekat „Sveti“ radi već više od jedne decenije. Može se opisati kao kombinacija džez muzike sa motivima iz Srbija i sa Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-e i The Police. Phil Di Pietro (All About Jazz) je rekao: “ SVETI je grupa divovskih muzičara.“


David Binney

Dejvid Bini (David Binney) je alto saksofonista koji je originalan i afirmisan u muzičkim i kritičkim krugovima, konkretnu u pravcu progresivnog modernog jazz-a. Rođen u Majamiju na Floridi (S.A.D.) 2. avgusta 1961, godine, proveo je neko vreme u Detroitu, dok su njegovi roditelji, veliki fanovi muzike bili na državnom Vejn Univerzitetu(Wayne State University). Upoznali su ga sa muzikom velikana poput John Coltrane, Miles Davis, Bobby Hutcherson, and Wayne Shorter, Jimi Hendrix, Milton Nascimento, and Sly & the Family Stone i drugih. Počeo je formalne studije saksofona sa 19 godina kada se i preselio u Nju Jork, gde je podučavan od strane Phil Woods-a, Dave Liebman-a i George Coleman-a. Dobio je stipendiju od Nacionalne Zadužbine za Umetnost 1989. godine, koju je iskoristio da snimi svoj prvi CD, „Point Game“ koji je izdat 1991 za „Owl Label“ izdavačku kuću. Svirao je sa Aretha Franklin i Maceo Parker, kratko i sa „M-Base techno-funk crowd“, posle čega se udružio sa kologom tenor saksofonistom Chris Potter-om. Binnney je bio član kratkotrajnih, ali inovativnih sastava poput „Lost Tribe“ i „Lan Xang“ sa saksofonistom Donny McCaslin-om i učestvovao u projektima „Uri Caine’s Gustav Mahler and J.S. Bach Projects“, „the Drew Gress-led combo Jagged Sky“,“ the Maria Schneider and Gil Evans orchestras“, and „Medeski, Martin & Wood“. 1995. godine je izašao njegov album „The Luxury Of Guessing“. Posle toga je pokrenuo svoju izdavačku kuću „Mythology“ koja je bila pokrovitelj izdanja: „Free To Dream“, „The First Lan Xang CD“ (1998), „Welcome To Life“ (2004) i „Out Of Airplanes“ (2006).


Petar Janjatović

(Beograd, 30. jun 1956) je srpski muzički novinar i rok kritičar.
Prve kontakte sa novinarstvom imao u gimnaziji kao saradnik emisije Veče uz radio Prvog programa Radio Beograda.
Od 1976. godine redovno sarađuje u novinama i časopisima različitih profila.
Objavljivao je u listovima: Zdravo, Džuboks, Ukus nestašnih, Rock, Start, Politikin zabavnik, NIN, Vreme, Duga, Reporter, Super Tin, X Zabava, Politika, Die Tageszeitung i po omladinskoj štampi na prostoru bivše Jugoslavije.
Tokom cele karijere priprema i vodi muzičke radio i TV emisije.
Bio je umetnički direktor poslednjeg Omladinskog festivala u Subotici [1] 1990. godine. Početkom 1993. je otišao sa Drugog programa Radio Beograda, pa je sa Draganom Kremerom radio na stanicama: Politika, Zrenjanin i Pančevo, realizovao emisiju Igra rokenrol treća Jugoslavija.
Od proleća 1997. do proleća 2002. godine radio je kao muzički urednik na RTV Pančevo.
Bio je dopisnik časopisa Bilbord, saradnik radio-stanica BBC i Slobodna Evropa.
Od 2003. do 2005. je bio u žiriju emisije Idol koja se emitovala na BK televiziji.
Od proleća 2006. do februara 2012. godine je na Radiju B92 sa Tomislavom Grujićem pripremao emisiju Juboks koja se bavila rok i pop scenom s područja bivše Jugoslavije.
Od marta 2003. godine predstavnik je izdavačke kuće Dalas rekords za Srbiju.

Knjige

• Drugom stranom-Almanah novog talasa u SFRJ, (koautor), Istraživačko-izdavački centar SSO Srbije, Beograd, 1983.
• „Pesme bratstva & detinjstva“ (Antologija rok poezije SFRJ 1967 – 1991), Nova, Beograd, 1993.
• Ilustrovana Yu rock enciklopedija 1960-1997, Geopoetika, Beograd, 1998.
• Ilustrovana ex Yu rock enciklopedija 1960-2000, Autorsko izdanje, Beograd, 2001.
• Ex Yu rock enciklopedija 1960-2006, Autorsko izdanje, Beograd, 2007.
• Ex Yu rock enciklopedija 1960-2015, Autorsko izdanje, Beograd, 2016.

Branko Trijić (rođen u Beogradu 1975)

Završio je muzičku školu „Stanković“ u Beogradu, Odsek za džez, paralelno pohađajući privatne časove kod Radomira Mihailovića Točka. Diplomirao je 2004. na Amsterdamskom konzervatorijumu za džez muziku.
U toku studija u Amsterdamu, Branko je svirao sa poznatim internacionalnim muzičarima: Patrice Blanchard (New York), Ali Rose (Senegal), Cissoko Mamadou (Gvineja),Konarak Reddy (Indija), Niti Ranjan Bishvas (Indija), Arie den Buer (Holandija), Vasilis Karipis (Grčka) i mnogim drugim. Autor i vodja sastava „Konzilium“ koji izvodi originalnu muziku zasnovanu na spoju tradicionalnog folklora različitih zemalj i džez muzike. 2008. izdaje album za PGP RTS pod nazivom „Konzilium uživo“.
Od 2006. aktivan je na domaćoj sceni, sarađujući sa mnogim imenima iz sveta pop, rok, džez i etno muzike: Vasil Hadžimanov, Rambo Amadeus, Marko Đorđević (NY), Slobodan Trkulja, Ljubiša Stojanovic – Luis, Aleksandra Radović, Brankica Vasić – Vasilisa, Ogi Radivojević, Deca Loših Muzičara. Aktivno sarađuje i sa orkestrom pozorišta na Terazijama. Kao gitarista “Conservatorium Van Amsterdam Big Band“ orkestra učestvuje u projektu „Paulo Moera & CvA Big Bend”. Bio je izvođač i saradnik u produkciji mjuzikla „Odiseja-silazak u Had“, u Atini 2005 (autor,Fotini Papadodima).
Dve godine je pohađao nastavu iz afričkih perkusija (đembe, sabar) u klasi Viktor Oskama i AliRouza. Pored velikog iskustva stečenog proučavanjem i izvođenjem muzike i ritmova Balkanskih naroda poseduje zavidno znanje muzičkih kultura Indije, Brazila i Afrike. Autor i predavač izuzetno uspesne muzičke radionice “Afro Balkanic Crossroads Music Workshop“ na Amsterdamskom konzervatorijumu kojoj je prisustvovao i veliki broj profesora.
Komponovao je muziku za dva dokumentarna filma u produkciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja: „Modro i Zeleno“,„Zidoviodstakla“.
Trenutno predaje modernu gitaru na „Novoj akademiji“ i klasičnu gitaru u nižoj muzičkoj školi.
Bavi se studijskim radom. Koosnivač je „online“ studija www.supremetracks.com
Trenutno aktivan u “Vasil Hadžimanov bend-u“, „Trio Sveti“, „Konzilijum“, „James Brown tribute band“.
Sa pijanistom Aleksandrom Grujićem sarađuje na projektu „Erik Sati – čovek s’ kišobranom“ – improvizacije na Satijeve kompozicije.