U okviru Drum Dum Festa 12, prvi put nakon više od trideset godina, nastupa legendarna makedonska grupa „Leb i Sol“ čiju okosnicu danas čine Bodan Arsovski (bass) i Kokan Dimuševski (klavijatura) koji su stalni članovi još od osnivanja sastava, Dmitar Božikov (gitara) koji im se pridružio na snimanju albuma „I taka nataka“ i Mihael Parušev za bubnjevima, koji se grupi pridružio 2010. godine.

Promo foto: Leb i Sol

Našoj starijoj publici ne treba posebno predstavljati ove vrsne muzičare i rad grupe „Leb i Sol“, ali za one mlađe, koji nisu imali prilike da prate njihov rad evo i crtica iz biografije: Leb i sol je makedonska džez/rok/etno grupa, formirana 1. januara 1976. Osamdesetih godina bili su jedan od najpopularnijih rok sastava na području bivše Jugoslavije.

Grupu su, u osnivanju, činili Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas-gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrie Čučurovski (bubnjevi). Njihova muzika sadržala je elemente roka, džeza i makedonske etno muzike.

U septembru 1977. godine objavljuju svoj prvi album „Leb i sol“ a 1995. izdaju svoj poslednji album „Antologija“. Nakon koncerta u klubu „Milos“ u Solunu 1995. god. bend se razilazi a članovi se okreću uspešnim solo karijerama. U aprilu 2006. godine sastav se ponovo okuplja kako bi obeležili 30 godina svoga postojanja. Postava koja je krenula na turneju po regionu bila je u sastavu Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Garabet Tavitjan i Koki Dimuševski.

Nakon uspešne turneje, u bendu ostaju Bodan Arsovski i Koki Dimuševski i sa gitaristom Dmitrom Božikovskim i bubnjarom Srđanom Dunkićem, snimaju, za sada, poslednji album „I taka nataka“ 2008. god.

Ovo potpuno uživanje u vrhunskoj muzici zakazano je za 30. septembar u leskovačkom Narodnom pozorištu, a karte, po ceni od 1000,00 RSD za celovečernji program festivala, možete kupiti u Murphy’s Pub  u Leskovcu. 

Dobrodošli na dvanaesto druženje sa ritmom i muzikom na vašem jedinstvenom Drum Dum Festu!