Marko Đorđević

Magazin „Modern Drummer“ nazvao je Marka Đorđevića „bubnjar svetske klase i pravi inovator“. On iza sebe ima 50 studijskih albuma i preko 1000 nastupa.

Hal Crook, Matt Garrison, Bill Frisell, Aaron Goldberg, Eric Lewis, Wayne Krantz, Lionel Loueke, Chris McDermott, Clarence Spady, Jacques Schwartz-Bart, Jonah Smith and Gary Willis su samo neka od imena sa kojima je sarađivao, posle završetka svojih studija na „Berklee“ koledžu, na kome sada i predaje. Sarađivao je i sa Michael Henderson-om, bivšim basistom Miles Davis-a, a Lionel Loueke, dugogodišnji član grupe Herbie Hancock-a, je za njega rekao:“Marko je jedan od najboljih bubnjara. Ima neverovatnu tehniku i muzički um. Obožavam da sviram s njim zbog njegove kreativnosti i jedinstvenosti.“

Markov projekat „Sveti“ radi već više od jedne decenije. Može se opisati kao kombinacija džez muzike sa motivima iz Srbija i sa Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-e i The Police. Phil Di Pietro (All About Jazz) je rekao: “ SVETI je grupa divovskih muzičara.“

2012 je izdao album sa svojom grupom. Predominira opus tria u kome su pored Marka i piansita Bobby Avey (Dave Liebman, Phil Woods) i basista Desmond White (Gilad Hekselman, Jacam Manricks), mada ima i pesama snimljenim u većem kolektivu. Na albumu gostuju i sjajni tenori Eli Degibri (Al Foster, Herbie Hancock) i Tivon Pennicott (Kenny Burrell, Nellie McKay).

Pored svega pomenutog, Marko se bavi i edukacijom, solo nastupima, seminarima i endorser je kompanija DDrum, Zildjian, Evans i Vic Firth, koje se, respektivno, bave proizvodnjom bunjeva, činela, koža/plastika i palica. Njegov DVD „Where I come from“ i knjiga „The New Frontier“ su imali sjajne ocene kritičara i veliki uspeh, a izdati su od strane Alfred Music Publishing.

Marko se pominje u knjizi “The New Face Of Jazz – Living Legends and Artists Of Tomorrow”, gde autor knjige za njega kaže da će „njegovo ima postati sinonim veličine.“

Marko trenutno živi u Nju Jorku. Održaće radionicu u Leskovačkom Kulturnom Centru od 18:00 h 26.6.2014. godine u trajanju od jedan sat, a iste večeri će nastupiti na festivalu u revijalnom delu.

Tivon Pennicott

Sa njim će u revijalnom delu festivala nastupiti i Tivon Penikot, tenor saksofonista. Tivon je rođen u Marijeti, u američkoj državi Džordžija, gde je u srednjoj školi počeo da svira saksofon, da bi se kasnije preselio u Majami kako bi nastavio svoje muzičko obrazovanje na „Frost School Of Music“. Tamo je sarađivao sa muzičarima poput Dejva Libmana, Rendi Brekera i Marije Šnajder.

Trenutno živi u Nju Jorku gde sarađuje sa mnogim muzičarima, među kojima je i Marko Đorđević.