Samuel Torres

Samuel Torres je rođen 4. septembra 1976. godine u prestonici Kolumbije, Bogota. U ovoj metropoli, gde je i odrastao, jazz i klasična muzika dele scenu sa beskrajnim varijacijama kolumbijskog folklora. S obzirom da je u njegovoj porodici bilo mnogo muzičara, rano je krenuo sa svojim muzičkim radom, inspirisan mnogim pravcima muzike koji predominiraju u Kolumbiji. Zarazni ritmovi cumbia i vallento stila koji reflektuju afričke, indogene i evropske uticaje (porro, bambuco i pasillo) su u njemu probudili strast prema perkusijama.

Najveća inspiracija mu je bio Edy Martinez, ujak koji je bio popularan na Salsa sceni u Nju Jorku sedamtesetih godina prošlog veka. Edy Martinez je bio pijanista i aranžer u bendu Reja Bareta. Torres kaže da su dva latino-džez albuma Rej Bareta (The Other Road i Indestructible) probudili jako interesavanje u njemu i usmerili ga ka muzičkoj karijeri.

Već u svojoj dvanaestoj godini, nastupao je sa mnogim sastavima u Bogoti i razvijao tehnike koje su mu omogućavale da se prilagodi zahtevima jazz, salsa i pop muzike. On je školovani perkusionista, sa diplomom Univerziteta Javariana, koji se nalazi u Bogoti. Pre svog odlaska u SAD, u Kolumbiji je već bio afirmisan muzičar i svirao u mnogim sastavima, takođe je radio na aranžmanima raznih bendova i bio muzički direktor popularnih „sapunica“.

Ubrzo nakon dolaska u SAD, njegova karijera je brzo napredovala, zahvaljujući činjenici da ga je u svoj orkestar pozvao čuveni virtuoz na trubi, Arturo Sandoval, sa kim je Torres proveo 4 godine na turneji i studijskim sesijama.

Od tada je nastupao sa nekim od najvećih imena jazz, latino i pop muzike od kojih su neka: Tito Puente, Paquito D`Rivera, Chick Corea, Michael Brecker, Don Bzron, Claudio Roditi, Richard Bona, Poncho Sanchez, Lila Downs, Marc Anthony, Thalia i sa superzvezdom Shakira. Takođe je nastupao i sa filharmonijskim orkestrom Los Anđelesa, Boston Pops i Nashville simfonijskim orkestrom.

U 2006. Torres je izdao „Skin Tones“ svoj debi album, koji je vrlo dobro prihvaćen i koji je učvrstio njegovu reputaciju kao jednog od najkreativnijih Latino-jazz muzičara današnjice. JazzTimes magazine je opisao ovaj album kao „inteligentan, sofisticiran i eksplozivni poduhvat“.

Njegovo sledeće izdanje „Yaoundé“ je stilski dosta šaroliko u odnosu na „Skin Tones“ i na njemu je 13 traka koje oslikavaju neiscrpni kolumbijski folklor u kombinaciji sa afričkim ritmovima i primesama funk-a i avant-garde jazz-a. Kao i na prethodnom albumu, Torres je okružen fantastičnim muzičarima koji su individualno doprineli svojim stilovima da album zvuči vrlo snažno.

Ovaj veteran perkusija će nastupiti na Drum Dum Festu 05 sa triom Marka Đorđevića „Sveti“ u kome su pored njega trenutno Vasil Hadžimanov i Branko Trijić.

Marko Đorđević

Magazin „Modern Drummer“ nazvao je Marka Đorđevića „bubnjar svetske klase i pravi inovator“. On iza sebe ima 50 studijskih albuma i preko 1000 nastupa.

Markov projekat „Sveti“ radi već više od jedne decenije. Može se opisati kao kombinacija džez muzike sa motivima iz Srbija i sa Balkana, sa tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-e i The Police. Phil Di Pietro (All About Jazz) je rekao: “ SVETI je grupa divovskih muzičara.“

2012 je izdao album sa svojom grupom. Predominira opus tria u kome su pored Marka i piansita Bobby Avey (Dave Liebman, Phil Woods) i basista Desmond White (Gilad Hekselman, Jacam Manricks), mada ima i pesama snimljenim u većem kolektivu. Na albumu gostuju i sjajni tenori Eli Degibri (Al Foster, Herbie Hancock) i Tivon Pennicott (Kenny Burrell, Nellie McKay).

Pored svega pomenutog, Marko se bavi i edukacijom, solo nastupima, seminarima i endorser je kompanija DDrum, Zildjian, Evans i Vic Firth, koje se, respektivno, bave proizvodnjom bunjeva, činela, koža/plastika i palica. Njegov DVD „Where I come from“ i knjiga „The New Frontier“ su imali sjajne ocene kritičara i veliki uspeh, a izdati su od strane Alfred Music Publishing.

Marko se pominje u knjizi “The New Face Of Jazz – Living Legends and Artists Of Tomorrow”, gde autor knjige za njega kaže da će „njegovo ima postati sinonim veličine.“

Marko trenutno živi u Nju Jorku. Održaće radionicu u Leskovačkom Kulturnom Centru od 17:30 h 25.6.2015. godine u trajanju od jednog sata, a iste večeri će nastupiti na festivalu u revijalnom delu sa Samjuelom Toresom (Samuel Torres).