U prepunom leskovačkom pozorištu svoja vrata zatvorio je osmi po redu Drum Dum Fest, u iščekivanju devetog izdanja i sa željama što učesnika, što publike da potraje barem „još 88 godina“.  Jedan od ciljeva jedinstvenog bubnjarskog festivala na Balkanu je i da omogući mladim nadama mogućnost da rade sa najeminetnijim muzičarima kroz radionice, tako je poslednje večeri festivala Master class održao Dino Milosavljević. Publici u Leskovcu prvi su se predstavili najmlađi bubnjari, a posebnu tačku imao je mladi Danilo Mitrović koji je svoje znanje pokazao numerom Michael Jackson-a. Sada već tradicionalno DDF ugostio je i „Školu bubnjeva Trajković“ iz Zaječara. Škola trenutno ima 8 polaznika i radi po najnovijim metodama edukacije mladih bubnjara. Prvi bend koji je stupio na scenu, a koji kako sami članovi sastava kažu nenamerno akcentuje upravo bubanj, oduševio je publiku DDF-a 008 svojim performansom. Boje Leskovca branio je bend „Denis Napast“. Dugo očekivani Vlatko Stefanovski trio sa Dinom Milosavljevićem za bubnjevima ispuno je sva očekivanja leskovačke publike, na šta pečat stavljaju ovacije prisutnih i varaćanje muzičara na bis nakon dvosatnog nastupa. Na kraju i kao šlag na tortu došao je Parampaščad iz Crne Gore koji je odličnim rokenrolom spustio zavese završnoj večeri.

Master class održao je i sa mladim bubnjarima razgovarao neprikosnoveni Dino Milosavljević, koga smo kasnije u toku večeri imali prilike da slušamo kao člana sastava „Vlatko Stefanovski trio“.

Bubnjarski festival treba da traje zauvek! Takve stvari gledamo samo u Americi, samo u razvijenom državama, zašto ne bi i ovde?! Sama ideja da se organizuje i što se događa na ovom nivou je fantazija. Nadam se da će da traje zauvek! I raditi sa mladim bubnjarima na radionici je bilo odlično, nadam se da se i njima svidelo. Što se mog nastupa sa Vlatkom tiče, ja savki koncert sviram sa njim kao da mi je prvi i kao da mi je poslednjirekao je Dino Milosavljević.

Imali smo prilike da čujemo i vidimo polaznike Škole bubnjeva Trajković iz Zaječara, a sa nama je porazgovarao Miloš Trajković koji ove mlade ljude i predvodi

Škola postoji već četvrtu godinu, najmlađi klinci su peti razred Osnovne škole, a ima učenika i iz srednje škole. Ja sam lično oduševljen njima, trude se, vežbaju, kapiraju. Imam osećaj da ponekad i oni mene upute na neke stvari. Na Drum Dum Festu se osaćamo kao domaćini i domaćini su dobri prema nama, uvek nas ispoštuju maksimalno. Ponos je biti ovde i sa ovako velikim ljudima.

U toku večeri uručene su diplome najboljim i najzaslužnijim mladim bubnjarima, a oni su: Miloš Stanojev, Branko Stojković, Lazar Micić, Dušan Cvetković i Danilo Mitrović.

Zahvalnice su uručene i volonterima Drum Dum Festa 008, bez čije pomoći i posvećenosti ovaj festival ne bi bio ostvariv. Zahvaljujemo se sledećim mladim ljudima: Jana Ristić, Tina Milenković, Marko Stamenković, Marija Stanojević, Katarina Živković, Vanja Trajković, Branko Cvetković, Andrija Ilić, Veljko Petrović i  Nina Mitić.

Upečatljiv nastup imao je kumanovski bend Ki. Svojom izvedbom ostavili su sve posetioce DDF-a 008 bez daha.

Muzika je nešto čime želimo da se bavimo i to je jače od nas. Nemamo drugog izbora, moramo da sviramo, kada smo na bini onda smo svoji. Ključni faktor u svemu tome je iskrenost, a uspeh je relativna stvar. Uspeh je to što sviramo i što smo non-stop na bini – rekao je Aleksandar Kraljevski.

Bend Ki se na svojim brojnim nastupima, što se provlači i kroz medije, a kako sami kažu nenamerno izdvojio kao sastav koji dosta polaže na bubnjevima i na ritmu.

Pre svega nama je čast što smo došli na ovaj festival. Ja sam profesionalni bubnjar i nikad se nisam nadao da ću imati tu čast da dođem na neki bubnjarski festival i imam svojih „pet minuta“. Ako uzmemo u obzir da je bubanj u srži čoveka još od praistorije i da bubanj, ritam pokreću svet možda smo samo instiktivno radili više i pretežno na ritmu, nije bilo planirano ali je bilo dobro– dodao je Miloš Kraljevski.

Nakon makedonske grupe Ki, na DDF binu našao se i svima dobro poznati bend „Denis Napast“ iz Leskovca, koji je publici pružio odličan zvuk dobrog starog rokenrola. Igor Velikov, bubnjar pomenutog sastava kaže:

 „Osam godina nije malo. Nije ovo samo tradicija, veoma je bitno da ljudi, kao što su naši bubnjari iznesu to do kraja kako bi mlađi ljudi koji se time bave mogli da nastave. Moramo da im pružimo podršku, kako našim znanjem tako i moralno. Vrlo su bitne i sve ove radionice koje se održavaju, koje mi kada smo počinjali nismo imali i nisu nam bile dostupne. Poneke stvari saznajemo sada, posle 25 – 30 godina bavljenja ovim insturmentom, tako da su mlađi naraštaji u poziciiji da nauče neke stvari odmah na početku i na mnogo lakši način od nas“.

Proslavljeni muzičar i jedan od najvećih virtuoza na gitari Vlatko Stefanovski, čija je muzika poznata po kombinaciji džeza, roka i tradicionalne balkanske muzike, zajedno sa svojim sastavom ispunio je sva očekivanja publike u Narodnom pozorištu u Leskovcu.

Ja sam startovao kao bubnjar i mnogo volim da sviram sa dobrim bubnjarima. Razumem taj instrument i stalno ga slušam. Dok sviram gitaru, staršno mi je važno da čujem bubanj, da čujem šta on radi, te sitne ukrase pokušavam da uhvatim, ili on pokušava moje. Moj sin je u poslednje vreme počeo da svira bubnjeve i to me baš raduje. Imamo dobar komplet Yamaha bubnjeva (smeh). Inače, veče na Drum Dum Festu je bilo jako lepo, imam već uspostavljenu „neku tajnu vezu“ sa Leskovcem. Leskovac oseća ono što mi radimo, veoma im je bliska ta muzika. Hvala vam na gostoprimstvu –  kazao je Vlatko Stefanovski.

Vlatko Stefanovski dodao je da festivali privlače ljude i da ovakvim festivalom, Drum Dum Fest Leskovac stavlja na mapu najvažnijih kulturnih dešavanja, evropskih i svetskih.

„Sledeće godine šaljem svog sina na Festival“.

Ivan Ivanović iz benda Parampaščad podelio je sa nama svoje utiske i istakao zadovoljstvo usled nastupa na Drum Dum Festu 008.

„Kao i većina izvođača mislim da bi se svi složili sa mnom da su na mom mestu, da je ovo jedna fenomenalna manifestacija koja kako je već rečeno promoviše bubnjare, mesto gde imamo da čujemo i vrhunske poznate muzičare. Daje se prilika i bendovima iz regiona kao što je to slučaj sa nama. Parampaščad  prepoznat je kao neko ko može da predstavi Crnu Goru u pravom svetlu i čast nam je što smo tu“.

Organizatori, Udruženje “Muzička komunikacija, zahvaljuju svima koji su pomogli u realizaciji još jedne festivalske godine, posebno Gradu Leskovcu i Ministarstvu kulture RS, Turističkoj organizaciji Leskovac, Leskovačkom kuturnom centru, Narodnom pozorištu, Kancelariji za mlade, Foto klubu Leskovac, sponzorima i medijima.