Drum Dum Festival je festival ritma, bubnjeva i perkusija, po svojoj koncepciji jedinstven na Balkanu, a po svojoj popularnosti i značaju visoko kotiran među bubnjarima regiona. Mnogi značajni bubnjari sa svih meridijana već nakon prvog festivala izaražavaju zainteresovanast da učestvuju u ovoj manifestaciji, a „Muzička komunikacija“ kao organizator festivala, duboko veruje da će se u skoroj budućnosti stvoriti okviri i mogućnosti (pre svega finansijske) da, uz veliko zadovoljstvo, ugosti mnoga velika imena.

Veliki značaj ovog festivala ne ogleda se samo u revijalnom delu programa koji je sve četiri godine publici nudio vrhunski kvalitet. Posebno važan akcenat organizatori stavljaju na prateći deo programa DDF-a koji se ogleda u promovisanju mladih snaga, pa je tako već od drugog festival uveden program DDF kids i DDF teen, koji ima tendenciju da postane ozbiljan takmičarski i promotivni program za mlade bubnjare.

Kao deo te podrške, tu je još jedan prateći program Drum Dum priče, koji traje tokom cele godine. U pitanju je edukativni deo, organizovan kroz radionice koje vode iskusni i vrhunski bubnjari. Drum Dum Workshop je od početka festivalske priče do danas ugostio tridesetak vrhunskih muzičara koji su svoje znanje preneli svojim kolegama, kako na festivalskim radionicama, tako i u toku čitave godine.

Pomenućemo nekolicinu značajnih imena koja su ostavila trag svim posetiocima workshopova u ove četiri godine: Jon Hazilla (Berklee), Marko Đorđević (Sveti), Srđan Dunkić Džoni, Goran Ljuboja Trut, Igor Malešević, Garo Tavitjan Jr, Stavre Stavrev, Josip Hartl, Miloš Branisavljević, Dino Milosavljević, kao i značajna imena iz Leskovca: Saša Ristić, Peđa Velikov, Igor Velikov, Kokan Gavrilović, Zija Stamenković, Miki Mitić, Milan Stojanović, Goran Trajković i mnogi drugi.

Takođe, program prate izvanredni nastupi još boljih bendova, koji su obeležili jedno vreme i onih koji će to tek učiniti.
DDF 008 doneo je i vrlo uspešnu izložbu forografija „Objektivom kroz muziku“ sačinjenu od radova pristiglih na istoiemni konkurs. Na adresu festivala stigle su fotografije iz svih delova Evrope.